Hvorfor karbonkniver er riktig valg på kjøkkenet

Kjøkkenkniver finnes i en rekke ulike materialer, men det er i all hovedsak rustfritt stål og karbonstål som benyttes. I denne artikkelen skal vi fokusere på kokkenes favoritt, karbonstål, og hvordan du best tar vare på karbonkniver.

Forskjellen mellom karbon- og rustfritt stål

Rustfritt stål har vanligvis 12% eller mer tilsatt krom, noe som gjør at det motstår rust og korrosjon bedre enn andre typer stål. Kniver i rustfritt stål krever også mindre vedlikehold for å holde på knivbladets glans, mens krom gjør stålet mykere enn karbonstål. Dette gjør slike kniver enklere å slipe. Når det er sagt, er det flere grunner til at karbonstål er det foretrukne materialet for kjøkkenkniver.

Diamanter er laget av karbon, noe som tilsier at kniver med karbonlegering er både robuste og holdbare. Jo mer karbon i stållegeringen, jo hardere er bladet. Hardheten gjør at den skarpe knivkanten holder seg lenger enn på rustfrie kniver, og rustfrie stålkniver kan ikke måle seg med skarpheten til karbonkniver. Det harde bladet gjør også karbonlegerte kniver mer pålitelige for presisjonskutt.

Hvordan ta vare på en karbonkniv

«Ulempen» med en karbonkniv er at den vil ruste dersom den ikke blir tatt ordentlig vare på – i tillegg til at knivbladet ikke vil forbli skinnende på samme måte som rustfrie knivblad. For mange er derimot patinaen en karbonkniv utvikler ved bruk en fordel, ikke en ulempe. Du kan ved ett enkelt øyekast se hvor ofte kniven har blitt brukt og hvordan den har blitt tatt vare på.

Nedenfor er et knippe tips for hvordan du best tar vare på en karbonkniv:

  • Unngå kutting på harde overflater – Sørg for at knivbladet ikke kommer i kontakt med metall-, glass- eller keramiske gjenstander. Knivbladet er robust, men uriktig bruk eller fall kan føre til at det skades.
  • Hold kniven unna oppvaskmaskinen – Oppvaskmaskiner vil kunne sløve kniven og/eller skade både knivbladet og knivskaftet på håndlagede kniver.
  • Legg ikke karbonkniven i bløtt – Dette kan føre til at kniven begynner å ruste.
  • Skyll av og tørk med håndkle – Dette burde gjøres øyeblikkelig etter bruk. Bruk kniven, skyll den, tørk den og gjenta.
  • Oppbevar på riktig måte – Oppbevar kniven på et tørt sted, på en magnetisk knivhylle eller i en knivrulle for å beskytte bladet og skaftet. Pass på at bladet er tørt før du legger kniven til oppbevaring. Kniver fra Bearing leveres i en vakker treboks som kan benyttes både til oppbevaring og pynt. Dersom kniven ikke skal benyttes på en stund anbefaler noen kokker å påføre mineralolje på knivbladet.
  • Bruk kniven til det den er ment for – En god karbonkniv er en investering. Bruk den derfor kun slik den er ment til å brukes, og ikke som hammer eller skrutrekker.
  • Slip på riktig måte – Den beste måten å slipe en karbonkniv er ved bruk av brynestein for manuell sliping. Ikke bruk knivslipere som er ment for rustfritt stål, slik som elektrisk knivsliper og metallrasp.

Kniver fra Bearing kombinerer tradisjon med kvalitetshåndverk

Målet vårt er å gjøre Bearing kjøkkenkniv synonymt med håndverk av høyeste kvalitet. Våre kniver er unike kunstverk, laget for hånd på den gode, gamle måten. Vi er så sikre på kvaliteten at alle våre kniver har 14 dagers returrett og 10 års garanti for produksjonsfeil.

Bearing er kniver du vil ta i bruk med stolthet. Som gode skinnsko eller fin vin blir en karbonstålkniv bare bedre med tiden, og patinaen som utvikles forteller historien om knivens bruk. La dette være kniven som forteller din kjøkkenhistorie – bestill i dag!