Hva gjør håndsmidde kniver så unike?

Smiing er en gammel kunst med en lang historie. Ifølge norrøn mytologi håndsmidde to dvergsmedbrødre gaver til gudene, blant annet Odins spyd og Tors hammer. Selv om knivblad kan formes på ulike måter er det hovedsakelig en smeds hamring på varmt stål de fleste ser for seg når de hører at et produkt er smidd. La oss derfor utforske litt hva det er som gjør håndsmidde knivblad såpass unike.

Veien fra stål til knivblad

Stålproduksjon er smelting av råjern for å eliminere urenheter og tilsetting av legeringselementer som mangan, krom, molybden og karbon for å skape de ulike stålkarakteristikkene. Stålet blir helt ut i en form eller støpeblokk og deretter brukt til å forme blant annet knivblad. Smieprosessen omorganiserer atomene i stålet, noe som gjør det sterkere. Etter fullført smiing vil stålet være tilpasset dets tiltenkte formål – i dette tilfellet høypresterende kniver.

I motsetning til andre metoder vil ikke smeden fjerne materiale ved formingen av knivblad. Stålet blir isteden gjentatte ganger oppvarmet og hamret til bladet har ønsket form. Det er en tidkrevende prosess som må gjennomføres med presisjon. Ved for mye varme vil ikke bladet bli skarpt, ved for lite varme vil ikke stålet bli sterkt nok og kan sprekke.

Her hos Bearing kniver benytter vi oss kun av resirkulert, karbonlegert stål fra brukte kulelager. Våre produkter er derfor av høy slitesterk kvalitet, og de er svært robuste. Dette gjør også at vi kan levere kvalitetsprodukter på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Smidd stål er mindre fleksibelt, så det er mer holdbart og vil holde seg skarpt lengre.

Å få stålet hamret til ønskelig form er en kunst som gjør at ingen knivblader vil være helt like. Tidsbruken og ferdighetene som går inn i produksjonen av slike kniver tilsier at de vil være unike, men ikke rimelige. Dette er imidlertid kniver som er investeringen verdig ettersom de vil holde seg skarpe lengre og være lettere å slipe enn budsjettkniver. Smidde kniver kan også vare en mannsalder, så om du eier en kniv fra Bearing kniver har du en følgesvenn for resten av livet.

Kniver fra Bearing er laget på den tradisjonelle måten

Smiing har dessverre blir en tapt kunst. Her hos Bearing kniver vet vi hvor unike knivene vi produserer er ettersom vi har valgt å legge både hjerte og sjel inn i produksjonen. Når du bruker knivene er det nesten så du fortsatt kan høre gjenklang fra hamringen i smia.

Bearing kniver er av ypperste kvalitet og håndverk, flott designet og svært allsidige. Bestill din håndsmidde kjøkkenkniv fra Bearing i dag – kjøkkenets nye midtpunkt!